πίσω στη συνταγογράφηση

ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ (ενημέρωση 11/2007)
(Από τη δικτυακή σελίδα του ΙΚΑ)
Τα παρακάτω ισχύουν για το ΙΚΑ, κατ' επέκταση όμως (αν δεν έχω βγάλει λάθος συμπέρασμα) ισχύουν και για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.
Οι ασφαλισμένοι πληρώνουν για τα φάρμακα συμμετοχή 25% εκτός από ορισμένες εξαιρέσεις.
Συγκεκριμένα:

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 0%
Δεν πληρώνουν συμμετοχή oι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που χορηγούνται σε εργατικό ατύχημα και για τα φάρμακα που χορηγούνται στη μητρότητα (κύηση - τοκετός - λοχεία) και μόνο για την αντιμετώπιση των καταστάσεων αυτών
Επίσης, δεν πληρώνουν συμμετοχή οι παρακάτω χρόνια πάσχοντες:
Παιδιά και ενήλικες για εμβολιασμούς του εγκεκριμένου κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας Εθνικού προγράμματος εμβολιασμού.
Οι πάσχοντες από καρκίνο ή λευχαιμία (για τα φάρμακα που έχουν σχέση με την πάθησή τους τους καθώς και αυτά που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της νόσου).
Οι διαβητικοί (για την ινσουλίνη),
Οι πάσχοντες από ψυχώσεις (για τα νευροληπτικά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα),
Οι επιληπτικοί (για τα αντιεπιληπτικά φάρμακα),
Οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (για τα φάρμακα αποσιδήρωσης και των επιπλοκών της νόσου),
Οι αιμορροφιλικοί (για τους αντιαιμορροφιλικούς παράγοντες),
Οι πάσχοντες από υποφυσιογενή νανισμό (για την αυξητική ορμόνη)
Οι πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε συνεχή θεραπεία υποκατάστασης με τεχνητά μέσα και οι έχοντες υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού, οι πάσχοντες από σκλήρυνση κατά πλάκας καθώς και παραπληγικοί και τετραπληγικοί, καθώς και οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση συμπαγών ή ρευστών οργάνων, για όλα ανεξαρτήτως τα φάρμακα.
Οι ασφαλισμένοι για τα κυτταροστατικά και ανοσορρυθμιστικά φάρμακα, με τα οποία υποβάλλονται σε θεραπεία, ανεξάρτητα της πάθησης από την οποία πάσχουν,
Οι ασφαλισμένοι για τα φάρμακα που προμηθεύονται από τα φαρμακεία και την αποθήκη του ιδρύματος ή από τα Κρατικά Νοσοκομεία.
Οι HIV θετικοί ασθενείς για τα αντιρετροϊκά φάρμακα που συνταγογραφούνται από τα αναγνωρισμένα κέντρα αναφοράς για τη διάγνωση του AIDS και τις αναγνωρισμένες νοσοκομειακές μονάδες ειδικών λοιμώξεων.
Οι ασφαλισμένοι που κάνουν χρήση σκιαγραφικών ουσιών .Συγκεκριμένα στις περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται απαλλαγή του ασφαλισμένου από τη συμμετοχή στη δαπάνη των παρακλινικών εξετάσεων η απαλλαγή αυτή αφορά και τη δαπάνη της σκιαγραφικής ουσίας.
Δρεπανοκυτταρική και μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.
Κυστική Ίνωση( κυστική ινώδης νόσος, ινοκυστική νόσος).
Αγγειοπάθεια BURGER.
Aνοια, νόσος Alzheimer και νόσος Charcot.
Σύνδρομο βραχέος εντέρου.
Χρόνια Ηπατίτιδα Β και Χρόνια Ηπατίτιδα C.
Nόσος Wilson (ηπατοφακοειδής εκφύλιση).
Γλυκογονίαση.
Νόσος Gaucher.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ 10%
Πληρώνουν μειωμένη συμμετοχή 10% για τα φάρμακα, που χορηγούνται στις παρακάτω παθήσεις:
Νόσο του PARKINSON και δυστονίες (για τα αντιπαρκινσονικά φάρμακα),
Άποιος διαβήτης (αντιδιουρητική ορμόνη και τα συνθετικά ομόλογά της),
Χρόνια ρευματική βαλβιδοπάθεια και λοιπές βαλβιδοπάθειες, χρόνια πνευμονική καρδιοπάθεια, συγγενή καρδιοπάθεια, στεφανιαία νόσο και υπερλιπιδαιμίες,
Νοσήματα του συνδετικού ιστού (συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σκληροδερμία, δερματομυοσίτις, αγγειίτιδες, ρευματοειδής αρθρίτις, αγκυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτις, ψωριασική αρθρίτις),
Οστεοπόρωση και νόσο PAGET (για τα φάρμακα που επηρεάζουν το μεταβολισμών των οστών),
Μυασθένεια (για τα παρασυμπαθομιμητικά και κορτικοειδή φάρμακα),
Φυματίωση
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Επίσης στο βρογχικό και αλλεργικό βρογχικό άσθμα με κριτήριο τη χρονιότητα της νόσου και συγκεκριμένα για περιστατικά που ταλαιπωρούν τον ασθενή άνω των 6 μηνών κατ' έτος
Κληρονομικό αγγειοοίδημα
Αδένωμα υπόφυσης
Ελκώδης κολίτιδα
Νόσος του CROHN
Κίρρωση του ήπατος
Συγγενής ιχθύαση
Νόσος του WILSON
Χρόνια και επίκτητη ανοσολογική ανεπάρκεια
Βιταμινεξαρτώμενη ραχίτιδα
Πληρώνουν επίσης μειωμένη συμμετοχή 10% για τα φάρμακα οι συνταξιούχοι που δικαιούνται του επιδόματος ΕΚΑΣ (για όσο χρόνο το δικαιούνται) και τα μέλη της οικογένειάς τους από 01/01/1999.

Στους ασφαλισμένους που πάσχουν από μεταβολικά νοσήματα ή παρουσιάζουν διαταραχή στην απορρόφηση τροφών , χορηγούνται δωρεάν τα ειδικά προϊόντα και σκευάσματα ειδικής διατροφής.

ΣΧΟΛΙΑ

-Προσέξτε ότι δεν έχει σημασία μόνο η πάθηση, αλλά και το είδος των φαρμάκων. Ετσι στο σακχ. διαβήτη το 0% ισχύει μόνο για την ινσουλίνη, ενώ τα υπόλοιπα φάρμακα είναι με 25%.
Στις ψυχώσεις (κατάθλιψη, ψυχωσική συνδρομή) το 0% ισχύει μόνο για τα αντιψυχωσικά και τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα και όχι για όλα τα φάρμακα.
-Αν θεωρήσουμε οτι το βρογχικό άσθμα δεν ανήκει στη ΧΑΠ, τότε έχει ποσοστό 25%. (αν κάποιος πνευμονολόγος βάλει στη γνωμάτευση "βρογχικό άσθμα-10%", πιθανώς να εννοούσε ΧΑΠ. Γράψτε σωστά τη διάγνωση για να είστε κατοχυρωμένοι.
-Το άγχος, οι φοβίες, οι νευροφυτικές διαταραχές (ΝΦΔ), η νεύρωση, η αϋπνία δεν ανήκουν (αν καταλαβαίνω σωστά) στη κατηγορία της κατάθλιψης ή της ψυχωσικής συνδρομης. (Σκεφτείτε ότι αν γράψετε διάγνωση ΝΦΔ και δώσετε αντικαταθλιπτικό φάρμακο, το ποσοστό πρέπει να είναι 25%).
-Τα μειωμένα ποσοστά αφορούν συνήθως σε χρόνιες νόσους. Δεδομένου ότι ο αγροτικός, έχει δικαίωμα να συνταγογραφεί χωρίς γνωμάτευση, μόνο για οξέα περιστατικά, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι κάθε φάρμακο χώρις γνωμάτευση (=οξεία νόσος) μπαίνει μόνο με 25%. Ίσως μόνο στο καρκίνο ή τη λευχαιμία να μπορεί στη πράξη να συνταγογραφήσει με 0% από μόνος του ο αγροτικός.
Είναι στη κρίση σας το τι θα κάνετε...solonas.gr - 2001